Nej, det kan man ikke, da det er frivilligt for kommunen, om man vil oprette tilbud om gruppebaseret hjælp og støtte.
Du kan ikke klage over afslag på gruppebaseret hjælp og støtte jf. § 82 a, stk. 2, og da det er frivilligt om kommunen vil oprette sådan et tilbud. Du skal dog være opmærksom på, at du kan klage, hvis du f.eks. har søgt om hjælp efter servicelovens § 85 og bliver henvist til i stedet at benytte hjælp efter servicelovens § 82 a.
Ja, det kan man godt. Det fremgår blandt andet af dette svar fra den tidligere juridiske hotline i Ankestyrelsen:
"Alle borgere med funktionsnedsættelse eller sociale problemer, som falder inden for den personkreds, der i øvrigt vil kunne modtage visiterede ydelser efter serviceloven, vil dog af kommunalbestyrelsen kunne henvises til at gøre brug af den tidlige, forebyggende indsats"
"Det er således vores umiddelbare opfattelse, at borgere, der er omfattet af målgruppen i servicelovens § 85, også kan være omfattet af lovens § 82 b, hvis betingelserne herfor i øvrigt er opfyldt. Det understøttes også af de specielle bemærkninger til bestemmelsen."
Ja, det kan ikke udelukkes.
Man kan ikke klage over afslag på hjælp efter servicelovens § 82 b. Hvis du har søgt om hjælp efter servicelovens § 85 og får afslag på det og i stedet tilbydes hjælp efter § 82 b, kan du klage over afgørelsen. Din sagsbehandler har pligt til at undersøge om du kan have brug for anden hjælp. Det fremgår af retssikkerhedslovens § 5, som omhandler kommunens pligt til at foretage en helhedsorienteret sagsbehandling.