Herunder kan du få en introduktion til reglerne om revalidering.
Du kan her finde svar på en række af de spørgsmål, som vi ofte møder i vores rådgivning i forhold til sager om revalidering.
Revalidering er erhvervsrettede aktiviteter og herunder økonomisk hjælp (revalideringsydelse eller løn), som kan bidrage til, at personer med begrænsninger i arbejdsevnen kan fastholdes eller komme ind på arbejdsmarkedet. Dette fremgår af beskæftigelsesindsatslovens §142.
Det er således afgørende for at være berettiget til revalidering, at du har væsentlige begrænsninger i din arbejdsevne, således at der er behov for en støtte/hjælp for at du kan fastholdes eller komme ind på arbejdsmarkedet. Man kan ikke på forhånd sige, hvilke faktorer der giver grundlag for revalidering, da det er ud fra en konkret og individuel vurdering (som Jobcenteret foretager), at man vurderer en persons arbejdsevne. Der kan være tale om både sociale, fysiske og/eller psykiske vanskeligheder der kan gøre, at en person er berettiget til revalidering pga. begrænsninger i arbejdsevnen.
Revalidering er som tidligere skrevet erhvervsrettede aktiviteter, og kan derfor bestå af flere forskellige aktiviteter, som:
Alle aktiviteterne er erhvervsrettede og har til formål at optræne eller opkvalificere, således at du får mulighed for at blive eller genindtræde på arbejdsmarkedet. Udgangspunktet for indsatsen, som skal iværksættes, er, at aktiviteten/tilbuddet tilpasses dine forudsætninger og behov for støtte. Det fremgår af lovgivningen, at der skal tages hensyn til dine egne ønsker om fremtidig beskæftigelse, men afgørende er, at der er tale om ”korteste vej til beskæftigelse”. Endvidere skal der ved fastlæggelse af beskæftigelsesmålet i revalideringen (fastsættes i ”Min plan”) sigtes mod områder, hvor der er gode eller rigtig gode beskæftigelsesmuligheder efter endt revalidering.
Revalideringsydelse er én blandt andre former for økonomisk hjælp, som du kan modtage, når du er under revalidering. Andre former for økonomisk hjælp under revalideringsperiode kan være helt eller delvis løntilskud, særlig støtte, støtte til at etablere selvstændig virksomhed, integrationsydelse og tillægsydelser.
Hvor meget du modtager i revalideringsydelse afhænger af forskellige kriterier bl.a. om du er over eller under 30 år, har forsørgerpligt overfor børn, er hjemmeboende, har visse psykiske lidelser m.fl. Du kan se de specifikke kriterier i § 71 i lov om aktiv socialpolitik.
Hvis det endnu ikke er fastlagt, hvad din revalidering skal sigte imod, dvs. beskæftigelsesmålet ikke er fastlagt, kan du blive omfattet af forrevalidering.
Forrevalidering betyder, at du i perioden bliver afklaret og evt. opkvalificeret gennem forbedring af skolekundskaber, således at du senere kan gennemføre en egentlig revalidering. Der er ingen tidsbegrænsning på forrevalideringsperioden; men perioden skal altid være så kort som mulig. Under forrevalideringsperiode modtager du som udgangspunkt dit hidtidige forsørgelsesgrundlag f.eks. sygedagpenge eller kontanthjælp.
Under revalideringsperiode skal man være opmærksom på, at der er krav i forhold til anden indtjening mv. (et eksempel er, at kommunen nedsætter en evt. revalideringsydelse, hvis du har indtægt for mere end 12.000 - læs mere herom i lov om aktiv socialpolitik § 73f og 73g).
Herudover skal du opmærksom på, at du kan søge om dækning af nogle af udgifterne i forbindelse med revalideringen. Du kan søge råd og vejledning herom ved Jobcenteret.