Selvhjælp

Navn:

Kontant tilskud til ansættelse af hjælpere - FAQ

Text:
Du kan her finde svar på en række af de spørgsmål, som vi i vores rådgivning ofte møder i forhold til sager om kontant tilskud til ansættelse af hjælpere.
Sub:
FAQ:
Overskrift:

Hvor mange timer kan en pårørende varetage hjælpen?

Tekst:

Ifølge servicelovens § 95, stk. 3 er der en grænse på 48 timer ugentligt i forhold til varetagelse af hjælpen. Grænsen på de 48 ugentlige timer er gældende, når du som nærtstående varetager hjælpen og samtidig er tilskudsmodtager, da du i de situationer både er arbejdsgiver, arbejdsleder og hjælper. Hvis flere nærtstående varetager plejeopgaverne og samtidig er tilskudsmodtagere, kan disse tilsammen varetage plejeopgaverne i maksimalt 48 timer ugentligt.


I særlige tilfælde, f.eks. ved hjælperes sygdom og ved ferier, kan den/de nærtstående, der samtidig er tilskudsmodtagere varetage hjælpen i mere end 48 timer ugentligt. Det er kommunen, der træffer afgørelse om en eller flere nærtstående tilskudsmodtagere kan varetage hjælpen i mere end 48 timer ugentligt.


Har du som nærtstående valgt at overføre tilskuddet til f.eks. et godkendt privat firma, der varetager arbejdsgiveropgaven, og er du ansat af dette firma til at varetage hjælpen, er det de EU-retlige regler om arbejdstid, der er gældende for, hvor mange timer du maksimalt må være ansat.

Overskrift:

Valg af privat firma

Tekst:

Du kan frit vælge mellem de private firmaer (og foreninger), der er godkendte af socialtilsynet til at varetage arbejdsgiveropgaverne i en ordning efter § 95 (jf. servicelovens § 95, stk. 5).


Inden du laver aftale med et privat firma (eller en forening) om at overføre tilskuddet dertil, skal du sikre dig, at firmaet (eller foreningen) har den lovpligtige godkendelse. Firmaet (eller foreningen) skal dokumentere godkendelsen over for dig, og det kan firmaet (foreningen) gøre ved at fremvise den skriftlige godkendelse fra socialtilsynet.


Når du vælger et godkendt privat firma/forening, skal kommunen udmåle et tilskud til dækning af arbejdsgiveropgaverne. Dette fremgår af § 8 i udmålingsbekendtgørelsen.

Overskrift:

Kontant tilskud efter § 95 og udlandsophold

Tekst:
Hjælp bevilget efter servicelovens § 95, stk. 3 kan ikke medtages på ferieophold i udlandet. Det er kun muligt at medtage hjælpen på midlertidige ophold i udlandet, når der er tale om en BPA-ordning efter servicelovens § 96. Reglerne om hvilken hjælp efter serviceloven, som det er muligt at medtage til udlandet på ferieophold/midlertidige ophold, fremgår af Bekendtgørelse om ydelser efter lov om social service under midlertidige ophold i udlandet. I bekendtgørelsens § 1, stk. 2 er nævnt, hvilken bevilget hjælp det er muligt at medtage under midlertidige ophold i udlandet, og her er § 95, stk. 3 ikke nævnt.
Overskrift:

Hjælp efter § 95, stk. 3 omfatter ikke overvågning

Tekst:

Da hjælpen efter § 95 stk. 2 og stk. 3 kun omfatter hjælp efter § 83 og § 84, er det ikke muligt at give dig støtte til overvågning om natten. Det er på grund af, at hjælpen efter § 83 er til konkrete praktiske opgaver og/eller personlig pleje. Hjælpen efter § 84 er hjælp til afløsning eller aflastning. Der er i loven ikke nævnt mulighed for overvågning..


Fra principmeddelelse 63-15:

"Hjælp efter bestemmelsen om kontant tilskud til ansættelse af hjælpere kan alene bevilges til konkrete hjælpeopgaver i form af personlig hjælp, pleje og praktiske opgaver i hjemmet. Der kan ikke bevilges støtte til overvågning."

Publikationer:

Kontakt os

Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet

Kokbjerg 14, st. th. | 6000 Kolding 
mail@dukh.dksikkerpost@dukh.dk  
CVR: 26643058


fb-iconFacebook


Ring til os

76 30 19 30


Mandag
09.00-12.00
Tirsdag
12.00-15.00
Onsdag
09.00-12.00
Torsdag
12.00-15.00
Fredag
09.00-12.00


Tilgængelighedserklæring

Nyhedsmail fra DUKH

Fik du svar på dit spørgsmål?

Luk