Denne guide er en nærmere introduktion til disse to begreber: Rehabiliteringsplan og rehabiliteringsteam.
Rehabiliteringsplanen er et sagsbehandlingsværkstøj, hvilket betyder, at det er en metode som sagsbehandleren skal anvende for at beskrive din arbejdsevne. Rehabiliteringsplanen indeholder to dele:
Den forberedende del består af et forberedelsesskema samt en lægeattest udfyldt af din praktiserende læge.
Din sagsbehandler skal udarbejde forberedelsesskemaet i samarbejde med dig som borger. Skemaet er en generel beskrivelse af din situation med fokus på din arbejdsevne. Det er er bl.a. oplysninger om joberfaringer, uddannelse, helbredsmæssige situation mv. Herudover skal forberedelsesskemaet indeholde oplysninger om, hvilke indsatser der har været iværksat for at bringe dig tættere på arbejdsmarkedet.
Som element i den forberedende del skal der som udgangspunkt indhentes en lægeattest fra din praktiserende læge.*
I lægeattesten skal din læge vurdere, hvordan dit helbred påvirker dine muligheder på arbejdsmarkedet. Lægens vurdering skal ske på baggrund af en konsultation med dig.
* Lægeattesten skal ikke indhentes i sager, hvor du søger førtidspension på det foreliggende grundlag, samt i de sager kommunen behandler uden forelæggelse for rehabiliteringsteamet, fordi det er tvivlsomt, at du ikke opfylder betingelserne for tilkendelse af førtidspension.
Indsatsdelen af rehabiliteringsplanen bliver anvendt i sager, hvor en borger bliver bevilget ressourceforløb eller jobafklaringsforløb. Indsatsdelen skal indeholde beskrivelse af beskæftigelses- og uddannelsesmål og en plan for den tværfaglig indsats, der skal iværksættes.
Du bliver tilknyttet en koordinerende sagsbehandler, som er ansvarlig for at udarbejde indsatsdelen i rehabiliteringsplanen.
Indsatsdelen i rehabiliteringsplanen kan dog erstattes af en ”helhedsorienteret plan”. Helhedsorienteret plan er en mulighed, som kommunen kan vælge at tilbyde borgere og familier med komplekse og sammensatte problemer, hvor der lovgivningsmæssigt skulle udarbejdes flere planer på tværs af forskellige sektorer. Kommunen er ikke forpligtet til at tilbyde borgeren en helhedsorienteret plan, og borgeren har ret til at sige ”nej tak” til, at der anvendes helhedsorienteret plan.”
1. Forberedende del | |
Forberedelsesskema | - Dine erfaringer - Netværk - Ønsker til job og uddannelse - Udfordringer på arbejdsmarkedet - Helbred - Andre relevante forhold. |
Lægeattest | - Udfyldes af din praktiserende læge på baggrund af en konsultation med dig - Vurdering af dit helbreds betydning for dine muligheder på arbejdsmarkedet. |
Anvendelse | Den forberedende del skal anvendes i: - Jobafklaringsforløb - Revalideringssager - Fleksjob - Støtte til selvstændigt erhvervsdrivende - Ressourceforløb - Førtidspension |
2. Indsatsdel | |
Indhold | - Beskrivelse af beskæftigelses- og uddannelsesmål - Plan for indsats |
Anvendelse | Indsatsdelen anvendes kun i forbindelse med: - Ressourceforløb - Jobafklaringsforløb |
Kommunen skal udarbejde og anvende rehabiliteringsplanens forberedende del som grundlag for afgørelser om:
Herudover kan kommunen af egen drift vælge at anvende planen i andre type sager. I sager om ressourceforløb skal kommunen udover den forberedende del anvende rehabiliteringsplanens indsatsdel.
Din sag herunder rehabiliteringsplanen skal i ovenstående tilfælde behandles i et såkaldt rehabiliteringsteam - dog ikke i sager om revalidering. Rehabiliteringsteamet er en del af kommunen, og det er lovpligtigt, at kommunen har sådant et team.
Rehabiliteringsteamets opgave er at drøfte din sag sammen med dig. Teamet skal sikre, at din sag bliver belyst fra alle vinkler med fokus på at bringe dig tættere på arbejdsmarkedet. Rehabiliteringsteamet skal afgive en fyldestgørende indstilling, som anvendes som grundlag for en afgørelse. Dvs. teamet peger på, hvad man mener er den rigtige løsning eller det rigtige tilbud i den pågældende sag. Det er alene sagsbehandleren eller dennes afdeling*, som har kompetence til at træffe en endelig afgørelse i sagen. Såfremt sagsbehandleren ikke er enig i rehabiliteringsteamets indstilling, skal sagen foreligges teamet igen til revurdering, inden sagsbehandleren træffer den endelige afgørelse. Sagsbehandleren kan godt træffe en anden afgørelse end den, som rehabiliteringsteamet har indstillet til.
*Hvem og hvordan en afgørelse træffes afhænger af den enkelte kommunes organisering. Som oftest vil det ikke være den enkelte sagsbehandler, men et afdelingsteam eller lignende, der træffer den endelige afgørelse.
Opgaver | Sammensætning | Anvendes i sager om |
- Skal sikre at der anlægges et helhedsorienteret perspektiv. - Laver en indstilling (en anbefaling af, hvad der skal ske) - Har IKKE kompetence til at træffe afgørelse | Repræsentanter fra: - Beskæftigelsesområdet og regionens kliniske funktion samt efter en konkret vurdering repræsentanter fra andre forvaltningsområder som anses for at være relevant for sagen. - Dig selv som borger - Repræsentant fra uddannelsesområdet (hvis du er under 30 og ikke har en erhvervsuddannelse) | - Jobafklaringsforløb - Fleksjob - Støtte i form af tilskud til selvstændigt erhvervsdrivende - Ressourceforløb - Førtidspension - Men IKKE i sager om revalidering |
Rehabiliteringsteamet skal ifølge lovgivningen sammensættes tværfagligt. Det skal sikre, at alle relevante kompetencer står sammen om at anlægge et helhedsorienteret perspektiv på borgere, der er syge og ikke længere kan modtage sygedagpenge, og borgere der er i risiko for at komme på førtidspension. Til et møde i rehabiliteringsteamet skal der altid være en repræsentant fra kommunens beskæftigelsesområde og en repræsentant fra regionens kliniske funktion, som typisk er en læge. Kommunen inddrager repræsentanter fra andre forvaltningsområder i det omfang, det er relevant for borgerens sag.
Teamet skal drøfte din sag, og derfor skal du som borger også selv deltage i møderne. Undtagelsen fra denne regel er de sager, hvor det er åbenlyst, at din arbejdsevne ikke kan forbedres.
Sagen skal foreligges rehabiliteringsteamet, førend kommunen træffer afgørelse i følgende typer af sager:
* Der er undtagelser i visse typer af førtidspensionssager, som ikke skal forelægges rehabiliteringsteamet. Det drejer sig om sager, hvor
Rehabiliteringsteamet kan også indstille til andre indsatser.
Sager om revalidering skal ikke behandles i et rehabiliteringsteam. I de øvrige tilfælde anført herover skal din sagsbehandler udarbejde den forberedende del af en rehabiliteringsplan, som skal foreligges for rehabiliteringsteamet.
Som borger kan du ikke vælge at få din sag behandlet i et rehabiliteringsteam. Det kan derimod din kommune/sagsbehandler. Det er kun i de tilfælde, hvor din sagsbehandler vurderer, at et jobafklaringsforløb, en indsats i sygedagpenge sager kat. 3, fleksjob, ressourceforløb, førtidspension mm. kunne være relevant for dig, at din sag lovgivningsmæssigt skal behandles i et rehabiliteringsteam.
Din kommune har pligt til at rådgive dig om dine muligheder, rettigheder og pligter.