Nyheder

Header:

Onlineundervisning – kan mit barn få det?

Kort Text:
I den seneste tid har DUKH oplevet en stigning i antallet af spørgsmål om onlineundervisning.
Lang tekst:

Det er efterhånden to år siden Covid-19 lukkede Danmark ned for første gang, og skoler og arbejdspladser sendte elever og medarbejdere hjem til onlineundervisning og hjemmearbejde.


I første omgang var det for mange en helt ny verden, som til tider gav anledning til både udfordringer og frustrationer, men nu er onlinearbejde og -undervisning blevet hverdag for mange af os.


Og vi har i den grad taget det nye arbejdsredskab og de mange muligheder til os. Det har også gjort, at nye forretningsområder har udviklet sig, og der er især kommet mere fokus på onlineundervisning på folkeskoleområdet.


Folkeskolen tog onlineundervisningen til sig for en periode, men andre udbydere end folkeskolen tilbyder også i stigende grad onlineundervisning på folkeskoleområdet. Der er med andre ord kommet fokus på en ny mulighed – ikke mindst blandt forældrene til de børn, der oplever udfordringer i forhold til det fysiske fremmøde i skolen.


DUKH oplever således, at der i stigende grad spørges til muligheden for brug af onlineundervisning i forbindelse med hjemmetræning, skolevægring, dårlig trivsel, hjemmeundervisning eller andet der gør, at et barn ikke kommer i skole. Og at der i stigende grad ønskes mulighed for at vælge en anden udbyder af onlineundervisning end den tilknyttede folkeskole.


Men det er bare ikke så ligetil, for der er ikke frit valg af undervisningsform eller leverandør efter reglerne i folkeskoleloven.

Folkeskoleloven tager nemlig udgangspunkt i undervisning på klasseniveau, ligesom den tager udgangspunkt i at opgaven løses i egen organisation – altså at undervisningsopgaver varetages af personer ansat ved det kommunale skolevæsen.


DUKH ser derfor i disse sager, at der gives afslag på ansøgning om onlineundervisning i de fleste situationer, på nær i forbindelse med sygeundervisning som midlertidig løsning.


Onlineundervisning som standardtilbud er altså ikke noget, der som udgangspunkt vurderes at kunne rummes indenfor folkeskolelovens rammer nu hvor det fysiske fremmøde igen er normaliseret. Men betyder det så at forældrene ikke har adgang til muligheden for at vælge onlineundervisning hos en anden leverandør end folkeskolen? Det gør det faktisk ikke, men det er sammenligneligt med valget af en privatskole eller friskole – og betalingen står man dermed selv for.


Fakta:

Folkeskolen i Danmark består af en børnehaveklasse og 1.-9. klasse samt en frivillig 10. klasse. Kommunalbestyrelsen har ansvaret for folkeskolen, og det hele reguleres af folkeskoleloven.


I Danmark er der 10 års undervisningspligt, men ingen skolepligt. Forældre kan vælge en anden løsning, hvis de ikke ønsker, at deres børn skal gå i folkeskole. Valget af en anden løsning indebærer dog som regel egenbetaling.

Kontakt os

Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet

Kokbjerg 14, st. th. | 6000 Kolding 
mail@dukh.dksikkerpost@dukh.dk  
CVR: 26643058


fb-iconFacebook


Ring til os

76 30 19 30


Mandag
09.00-12.00
Tirsdag
12.00-15.00
Onsdag
09.00-12.00
Torsdag
12.00-15.00
Fredag
09.00-12.00


Tilgængelighedserklæring

Nyhedsmail fra DUKH

Fik du svar på dit spørgsmål?

Luk